Het Nationale Park De Hoge Veluwe - BLOG

Geplaatst op donderdag 18 januari 2018


Wie kent het niet, Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede en voor een klein deel in de gemeente Arnhem. Het Park is tegenwoordig circa 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Op De Hoge Veluwe is naast de schitterende natuur ook ruimte voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo maakt het wereldberoemde Kröller-Müller Museum deel uit van het Park.

Ook wij van de VeluweSpecialist gaan weleens het Park op om te genieten van al het moois wat er te vinden is. Benieuwd hoe zo'n bezoekje aan het Park eruitziet? We pakken een fiets bij de VeluweSpecialist in Otterlo en gaan op weg richting de ingang van het Park. De entree is maar een paar honderd meter gelegen van Otterlo. Het is een mooie zonnige dag, waardoor er al veel fietsers en wandelaars bij de entree staan. Busladingen vol met allemaal diverse nationaliteiten. Nadat we de mensenmassa voorbij zijn en het Park oprijden begint direct het genieten. Schitterende bomen en heide, overal om je heen! Het natuurschoon wordt wereldwijd gewaardeerd. Dat blijkt wel uit alle mensen die foto's staan te maken. Vervolgens rijden we richting één van de bezienswaardigheden op het Park namelijk Museum Kröller-Müller. Een wereldberoemde plek waar de op één na grootste Van Gogh collectie hangt. Het Kröller-Müller Museum beschikt ook over een prachtige Beeldentuin. Na een indrukwekkend bezoek aan het museum vervolgen we onze route.

Even later stoppen we bij één van de uitkijkpunten. Het lijkt haast wel of hier een stiltezone is. Tientallen mensen staan bijna roerloos te kijken naar het wild dat rustig rondloopt en ons staat aan te kijken. Een waanzinnig mooi gezicht! Helaas komt er iemand net iets te enthousiast en luidruchtig aanfietsen, waardoor de dieren verschrikt wegrennen. "Hè jammer, een gemiste kans, er zijn helemaal geen dieren te zien hier", aldus deze persoon.

We stappen weer op de fiets en stoppen bij het Parkrestaurant voor een heerlijk bakje koffie. De koffie moeten we zelf pakken, aangezien het Parkrestaurant een zelfbedieningsrestaurant is. Gelukkig smaakt hij er niet minder om. Wegmijmerend in het zonnetje kijken we naar de kinderen die lekker aan het spelen zijn in de natuurspeeltuin. Na nog een heerlijk soepje en een hamburger nemen we een kijkje bij het Museonder. Hier zien we de aarde en wat er in de grond onder ons gebeurt. Ook zien we welke dieren er in de grond leven en vroeger hebben geleefd. Supergaaf! Woooooow! Dat zijn de termen die ons om de oren worden geslingerd.

Tijd om verder te gaan, richting het Jachthuis Sint Hubertus. Dit buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller is gebouwd door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage. Het gebouw is 1 van de belangrijkste van Nederland en van bovenaf gezien is het gebouwd in de vorm van een hertenkop. Ook is er een toren in verwerkt (wat kenmerkend is voor Berlage) voor het echtpaar om wijds over de eigen omgeving te kunnen kijken.

We rijden terug richting de VeluweSpecialist en zijn een klein beetje verbaasd dat er nog steeds bussen naar binnen rijden met nóg meer toeristen die ook iets willen zien van onze Nederlandse kunst en culturele geschiedenis. Eenmaal terug zouden we stiekem willen dat we geen medewerker, maar klant zijn. Wij geven al onze klanten na een dagje fietsen namelijk een bonnetje om een gratis ijsje aan de overkant te halen, bij het ijsraam van Wallies. Als heerlijke afsluiter van een geweldige dag!

Hylco - VeluweSpecialist

Delen via: