Tips voor een fietstocht op de Veluwe (+3 routetips!)

Geplaatst op 2020-10-29


De Veluwe is één van de mooiste fietsgebieden van ons land. Het omvat een zeer divers landschap met interessante steden, pittoreske dorpjes en natuurlijk het Nationaal Park de Hoge Veluwe met bos, heidevelden, vennen, stuwwallen, zandverstuivingen en veel meer. Je kunt hier lekker op de bonnefooi gaan fietsen, als een soort ontdekkingsreis, een dagje gaan mountainbiken, racefietsen of een uitgestippelde route gaan fietsen. Kortom, je kunt alle kanten op, letterlijk én figuurlijk!

Een goed begin in het Bezoekerscentrum


Wanneer je in het Park wilt gaan fietsen, is het slim om na binnenkomst eerst even langs de informatiebalies te gaan. In het Park Paviljoen en het Museonder, in het midden van het Park kun je terecht voor informatie, fiets- en wandelroutes, vragen, en kaartjes voor een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus. Daarnaast kun je er gebruik maken van de routeplanner en in het Museonder leer je op een interactieve manier heel veel over de cultuur, historie én de natuur van het Park.

Heerlijk fietsen in de natuur


Om een mooie fietstocht op de Veluwe te maken, is het fijn als je op je eigen comfortabele fiets kunt rijden. Je kunt gewoon met je eigen fiets het gebied op. Neem daarnaast ook voor de zekerheid een extra fietsslot mee zodat je de fiets ook even veilig kunt laten staan als je een stukje wilt wandelen. Je kunt ook met het openbaar vervoer of de auto naar het Park komen en vanaf de ingang gebruik maken van een gratis Witte Fiets. Maar dit fietst natuurlijk niet zo comfortabel als je eigen fiets.

Meer dan alleen natuur


Uiteraard is het fantastisch als je tijdens je tocht zeldzame dieren spot, of oog in oog komt te staan met een paar wilde zwijnen of edelherten. Maar verdiep je ook eens in het ontstaan van het landschap en in de cultuurhistorische achtergrond. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het schitterende Jachthuis Sint Hubertus of het Kröller-Müller Museum. Houd ook de maandelijkse activiteiten in de gaten: er worden vaak safari's met een boswachter, rondleidingen en wandel- en fietsexcursies met een natuurgids georganiseerd.

Routetips


1. Kastelen & Paleizen route


Op de Hoge Veluwe staan verschillende kastelen en paleizen en het is erg mooi om een tocht langs deze unieke bouwwerken te maken. Fiets bijvoorbeeld vanaf kasteel Hoekelum, langs de Ginkelse Heide, Paleis het Loo naar Kasteel het Oude Loo, of ontdek andere kastelen, zoals het imposante Cannenburch in Vaassen, Kasteel de Vanenburg, Kasteel de Essenburgh en Kasteel Staverden.

2. Merenroute


Op de Veluwe zijn meerdere meren en waterpartijen. Fiets bijvoorbeeld langs het Veluwemeer en maak een tussenstop bij strand Horst of strandeiland Harderwijk voor een heerlijke picknick. Rijd terug langs de Zandenplas in Nunspeet en het Uddelermeer.

3. Uitkijktorenroute


Er zijn verschillende uitkijktorens op de Veluwe en het is erg leuk om daar even af te stappen en alles van bovenaf te bekijken.

Fiets een bestaande route of stippel zelf een mooie route uit. De medewerkers van de Veluwe Specialist kennen alle leuke plekjes adviseren je graag met een leuke route. Je kunt daarvoor gebruik maken van de Fietsknooppunten of het gratis routeboekje To Go met 30 knooppuntroutes verspreid over de Veluwe. Klik hier om een fiets te huren!

Delen via: