De Veluwe verkennen met de Bos en Heide route

Geplaatst op 2022-07-08


Zaterdagochtend, vandaag is het zo ver. Mijn vrouw en ik gaan naar de Veluwe Specialist in Uddel, waar wij twee elektrische fietsen hebben gehuurd. Eenmaal aangekomen worden we vriendelijk ontvangen door een medewerker. Nadat we onze reservering hebben doorgegeven krijgen we een mooi fietsrouteboekje om in te kijken. Er zijn genoeg routes waar we uit kunnen kiezen, maar de 'Bos en Heide' route spreekt ons het meest aan. Ook omdat de medewerker er zo enthousiast over vertelt.

Onze elektrische fietsen staan al klaar. Ze zien er schoon en goed onderhouden uit, fijn! Na een korte, maar duidelijke uitleg over de fietsen kunnen we lekker op pad. We fietsen het erf af en belanden meteen in de bossen. Al snel zien we een prachtig meer liggen, het Uddelermeer. Schitterend hoe de zon weerkaatst op het water. Ondertussen lezen we de informatieborden over het meer. Het schijnt het hoogst gelegen natuurmeer van Nederland te zijn. Toch weer een leuk feitje om te vertellen op verjaardagen ;).

Na het bezoek aan het Uddelermeer fietsen we door een rustgevend stuk bos richting het Veluwse plaatsje Garderen. Daarna zien we al snel het Speulderbos in de verte liggen. Dit bos wordt ook wel 'Het bos met de dansende bomen' genoemd. Ze hadden geen betere naam kunnen kiezen, want wij hadden het idee alsof we in een sprookje beland waren.

Een aantal kilometer verder zien we de Ermelosche Heide voor ons verschijnen. Er is een bezoekerscentrum aanwezig bij de schaapskooi. De perfecte plek om even een pauze in te lassen voor een kopje koffie en een vers stukje appeltaart. Heerlijk! Terwijl we rustig aan het genieten zijn kijken we uit op de schaapskooi waar de kudde aanwezig is. Op dat moment liepen er zeker 300 schapen rond, maar we zijn gestopt met tellen bij 20 schapen. Het is namelijk niet de bedoeling dat we in slaap vallen...

We stappen weer op de fiets en stuiten op een hobbelig fietspad. Fijn dat de vering van de fietsen dit soort paden ook goed aankunnen en de schokken opvangen. Ondertussen lijkt het ons verstandig om even flink door te trappen, want de hemel begint te betrekken. De regeldruppels vallen al uit de lucht als we bij Kasteel Staverden aankomen. Even schuilen in de mooie brasserie dan maar. Ondanks de regen kunnen we de prachtig aangelegde kasteeltuin aanschouwen. Kijk daar zitten een paar witte pauwen, even snel op de foto zetten!

Gelukkig is het maar een plaatselijk buitje en kunnen we ons avontuur weer vervolgen richting Elspeet. Eenmaal daar zien we bordjes over de streekwinkel 'Het Brandpunt'. Even van de route afwijken, maar zeker de moeite waard om wat streekproducten te kopen voor thuis. Toch fijn dat we fietstassen hebben meegekregen om de gekochte spullen in te stoppen.

Onze route lijkt bijna ten einde te zijn als we weer in Uddel aankomen. Na al dat fietsen hebben we dorst gekregen. Bij de lokale supermarkt halen we nog snel even een flesje water. Na een aantal goede slokken kunnen we weer op pad. Gehydrateerd blijven is natuurlijk heel belangrijk. Na het een-na-laatste knooppunt van de fietsroute achter ons te hebben gelaten zien we de vlaggen van de Veluwe Specialist. Jammer, het zit er helaas op. De medewerker neemt onze elektrische fietsen weer vriendelijk in ontvangst en vraagt of we alles uit de fietstassen hebben gehaald. Echt een top service!

Wat een fantastische route, en wat een heerlijke dag. We hebben toch bijna 30 kilometer gefietst. Dat is iets om trots op te zijn! Over twee weken gaan we de omgeving van Otterlo verkennen.

Delen via: